De geschiedenis van het chalet

Het chalet is een houten woning of boerderij waar één of meerdere families in konden verblijven. Meestal werden deze chalets alleen in de zomer gebruikt vanwege de strenge winters in deze gebieden. De herders brachten het vee de bergen op en verbleven in de chalets terwijl zij de melk van het vee gebruikten om boter en kaas te maken. Daarna werd alles, samen met het vee, naar een nabijgelegen vallei gebracht om de strenge winter door te komen.

De geschiedenis van het chalet is terug te voeren naar de Alpengebieden van Europa, voornamelijk Zwitserland en Oostenrijk. De naam komt oorspronkelijk van het Latijnse woord Calittum, dat weer gebaseerd is op het Sanskrit woord Cala voor ‘onderdak’.

Uiterlijk van het chalet

Een chalet onderscheidde zich door het betrekkelijk platte zadeldak met overhangende dakranden. De wanden waren van zwaar hout gebouwd, welke rustten op een natuurstenen muurtje. Verder hadden de chalets zware luiken voor de venters, aangezien ze regelmatig leegstonden. Ook nu nog is het chalet een bekend beeld in Zwitserland en omstreken, waarbij vaak kleurrijke bloemen de vele balkonnetjes en galerijen versieren.

Naarmate reizen in Europa meer voorkwam, werden de rijkere Europeanen bekend met het chalet. De rustieke sfeer, het comfort en de stijl spraken deze mensen zo aan, dat zij het idee van het chalet met zich mee naar huis namen. Nog steeds vindt u in veel steden voorbeelden van de zogenaamde chaletstijl.

Het chalet nu

Met de tijd werd het oorspronkelijke idee van het chalet aangepast naar een meer functionele, comfortabele manier van wonen. Lees hier alles over wonen in een chalet. Tegenwoordig is het voor de meeste mensen een tijdelijke woning, veelal voor in de zomer. Wat wel veranderd is, is het feit dat chalets nu overal te vinden zijn, waaronder in Nederland. Ook slaat de naam chalet niet meer op een bergwoning, maar eigenlijk ieder soort vakantiewoning.

Zaro Chaletbouw heeft het ontwerp van het chalet genomen en hier een unieke, eigentijdse en zeer comfortabele versie van ontwikkeld die in de eigen fabriek gebouwd wordt. Wanneer u ook in een dergelijke omgeving uw vakantie door wilt brengen kunt u op onze website terecht voor meer informatie! Natuurlijk helpen wij u graag met het uitzoeken van uw chalet naar keuze. Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een stacaravan/chalet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Kan ik je helpen?