Wonen in een chalet

Van vakantiehuis naar woning

In Nederland zijn er naar schatting zo’n 100.000 recreatiewoningen en vakantiehuizen. Door de jaren heen is de kwaliteit van deze woningen enorm verbeterd en zijn ze als het ware ontwikkeld tot ware luxe woningen. Het is daarom ook niet zo’n gek idee dat u er een permanente woning van zou willen maken. Maar is dit eigenlijk wel toegestaan?

In elke gemeenten gelden andere wet en regelgevingen. Zo ook als het gaat om het permanent wonen in een recreatiewoning.  In sommige gemeenten is het gedoogd maar in andere gemeenten is het verboden. Op de campings en parken waar dit verbod van toepassing is staat vaak aangegeven tijdens welke periode u er mag blijven.

Op eigen grond permanent wonen

Op de vraag of u permanent in een recreatiewoning mag wonen is op januari 2012 een antwoord gegeven en die is wettelijk vastgelegd. De overheid heeft het beleid bij de gemeenten neergelegd. Zo mogen de gemeenten zelf beslissen of ze het toestaan of niet toestaan. Benieuwd of u in een recreatiewoning mag wonen binnen uw eigen gemeenten? Vraag het na bij uw gemeenten.

Mantelzorg chalet

Sinds 1 november 2014 zijn de regels van BOR gewijzigd. BOR staat voor het Besluit omgevingsrecht. Hierdoor is de mogelijkheid ontstaan om zonder vergunning een mantelzorgwoning naast een bestaande woning te bouwen. Om dit vergunningsvrij te mogen doen moet het chalet wel aan alle voorwaarden voldoen.

Zo geldt dat het oppervlakte van de woning gekoppeld moet zijn aan het oppervlak dat al bebouwd is op het achtererf. Dit oppervlak mag maximaal 100m2 zijn. De woning moet ook voldoen aan de eisen als het gaat om de maximale hoogten in combinatie met de afstand tot de erfgrens. Deze hoogte mag maximaal 5 meter zijn.

In een mantelzorgchalet mogen maximaal twee personen wonen en telt als een (tijdelijk) bijbehorend bouwwerk. Mocht de mantelzorg niet meer van toepassing zijn moet u de woning verwijderen en onklaar maken.

Mantelzorg chaletbouw

Het is belangrijk dat een chalet dat in dienst gesteld is voor de mantelzorg aan verschillende eisen voldoet. Belangrijk is bijvoorbeeld dat het chalet voor alle seizoenen goed geïsoleerd is. Daarom biedt Zaro een extra isolatie pakket, een extra cv installatie en extra groepen stroom. U kunt extra wensen aan ons doorgeven zodat we een chalet bouwen die helemaal bij uw wensen aansluit.

Meer informatie over onze mantelzorg chalets? Neem contact met ons op en we bespreken graag samen wat er allemaal mogelijk is!
Neem contact op

× Kan ik je helpen?